Loading...
Skip to Content

Schrijfsels shape

Inspiratie

inspiratie tegemoet lopen

Je inspiratie tegemoet lopen

Dat kan dus. Prachtig! Dus toch óok zelf aan zet… Zelfs als het gaat om die plotse magische momenten dat ’t je invalt: je roeping, je volgende stap, een oplossing voor een vraagstuk.

Hoe?

Je moet echt graag iets willen. Pas dan komen we immers in beweging :). Vervolgens moet je je brein opschudden, ruimte creëren, stimuleren. Gekkigheid, reizen, andere prikkels opzoeken doen/lezen/ervaren.

Daarna heb je een periode nodig waarin je de boel even met rust laat, het onbewuste kan dan doordenken. Belangrijk. Draag zorg voor mijmer-toestanden, zodat je bewuste ruimte heeft voor de inzichten van van het onbewuste (wandelen, bus, bad).

Zodat de inspiratie kan invallen, of bovendrijven.

En dat is meer dan de moeite waard: het helpt ons om verder te komen. En het draagt bij aan ons geluksgevoel, immers niks zo fijn als het gevoel met zinvolle zaken bezig te zijn.

Natuurlijk, je kunt ook op de bank wachten, en hopen, maar dat kan wel eens heel lang wachten worden. Of je hebt echt geluk.

Aldus Ap Dijksterhuis, schrijver en hoogleraar psychologie Radboud University in zijn boek: Inspiratie.

Ik herken dit proces van inspiratie aanwakkeren in mijn praktijk, in de trajecten bij het ITIP School voor leven en werk. We nodigen onbewuste processen uit, activeren dit, geven ‘bijkomtijd’ om de boel te laten nawerken. Werken met creatieve opdrachten. Quick-fix is immers vaak een herhaling van bekende zetten, en wel precies hierom.

Bron: De psycholoog / september 2022, interview Ap Dijksterhuis door Anouk Bercht Nederlands Instituut van Psychologen N.I.P.


Contact shape

Klaar met quick-fix? Op zoek naar inspiratie?